Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Σελήνη – η Αστρολογική της Ερμηνεία


Αυτό το άρθρο είναι του συνεργάτη μου Θανάση Ματσώτα, ο οποίος διαπραγματεύεται το θέμα του με αριστοτεχνικό, κατά τη γνώμη μου, τρόπο. Με λίγα λόγια μας δίνει το ουσιαστικό νόημα της Σελήνης. Ελπίζω να το απολαύσετε όσο κι εγώ.
Σμάρω Σωτηράκη

Ξεφυλλίζοντας διάφορα βιβλία, αυτά που συνδέονται με τη Σελήνη, είναι το συναίσθημα, η προσωπικότητα, το στομάχι, το στοιχείο του νερού, η γονιμότητα, η μάζα, η ψυχή, το υποσυνείδητο, ο ανώτερος εαυτός και η ψυχοσύνθεση.

Ο «Alan Leo» από τους θεμελιωτές της αστρολογίας, υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη «προσωπικότητα» πολώνεται στη «Σελήνη».
Αυτό το λέει σε αντίθεση με την «ατομικότητα» δηλαδή την ανώτερη ουσία του ανθρώπου, που πολώνεται στον «Ήλιο».

Η σύγχρονη μεγάλη αστρολόγος «Alice O. Howell» υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο, συσχετίζοντάς την με τον ανώτερο εαυτό και την ψυχή.

Είμαστε υποχρεωμένοι να διασαφηνίσουμε την ορολογία γιατί όροι όπως ψυχή, πνεύμα κλπ, διαφέρουν στη θρησκεία, τη φιλοσοφία, ή τον εσωτερισμό.
Ανθρώπινη προσωπικότητα είναι οι αυτόματες αντιδράσεις του ανθρώπου απέναντι στα πράγματα και τις καταστάσεις, όπως αυτός έχει μάθει από την εκπαίδευσή του στο σχολείο, την οικογένεια και την κοινωνία, χωρίς ο ίδιος να έχει δυνατότητα απόφασης για τις πράξεις του.Θα συμφωνήσουμε λοιπόν με την άποψη του «Alan Leo» ότι αυτό ακριβώς εκφράζει η Σελήνη σε έναν αστρολογικό χάρτη, δηλαδή τις αυτόματες συναισθηματικές αντιδράσεις που προέρχονται από τις 72 νευρικές απολήξεις, του Ηλιακού πλέγματος (σημείο του σώματος που παραδοσιακά αντιστοιχίζεται με τη Σελήνη και το ζώδιο του Καρκίνου).
Τείνει δηλαδή να προσαρμόσει τα γεγονότα και τις καταστάσεις στην ψυχοσύνθεση της προσωπικότητάς του, ωθούμενος από τα συναισθήματά του χωρίς περιθώρια σκέψης και ελεύθερης βούλησης, όπως έχει πλήρως αποδειχθεί από τον εσωτερισμό, αλλά και τη σύγχρονη επιστήμη.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο «Gurdjieff» «Μας τρώει η Σελήνη». Σύμφωνα με τον "Castaneda", μας "τρώει" ο "Αετός". Αυτό είναι απόλυτα κυριολεκτικό σε προσωπικό και μαζικό επίπεδο.

Ωστόσο η Σελήνη έχει 2 πλευρές γι αυτό και η άποψη της «Alice O. Howell», χρίζει ιδιαίτερης ερμηνείας.
Ασφαλώς και δεν υποστηρίζουμε ότι συμβολίζει τον ανώτερο εαυτό, αλλά κατά τη γνώμη μας σχετίζεται με την έννοια του «Αγιου Δισκοπότηρου»,δηλαδή της εκπαιδευμένης και σμιλεμένης προσωπικότητας, που έρχεται να ενταχθεί με τη θέλησή της στην υπηρεσία του ανώτερου εαυτού, δημιουργώντας ανώτερα σώματα, δηλαδή «Ψυχή».
Αυτή η συγκεκριμένη θέληση δεν βρίσκεται μέσα στον αστρολογικό χάρτη, ο οποίος στο σύνολό του δείχνει τον τρόπο που ο άνθρωπος φθείρεται καθημερινά, αλλά και την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει, ώστε να καταλάβει το λόγο για τον οποίο ήρθε στη ζωή.
Εδώ ας θυμηθούμε την άλλη φράση του "Gurdjieff", που λέει πως "πρέπει να φτιάξουμε μια νέα Σελήνη μέσα μας".
Ένα τυχαίο παράδειγμα είναι μια Σελήνη στον Σκορπιό, η οποία θα πολώσει επάνω της το σύνολο των ιδιοτήτων του ωροσκοπίου, σε μια ψυχοσύνθεση που ενδεχομένως να εξαρτάται από το sex και το χρήμα, να διεγείρεται με ίντριγκες, θέλοντας να έχει τον απόλυτο έλεγχο των άλλων.
Η ενδεχόμενη υπαρξιακή αγωνία αυτής της Σελήνης στο Σκορπιό (άλλη όψη), θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ουσιαστική αναζήτηση, που η τελική επίτευξη δεν θα είναι καθόλου προϊόν τύχης, αλλά σκληρής πάλης σε σχέση με τα προηγούμενα χαρακτηριστικά.
Μια πάλη ενάντια στον αυτοματισμό της συνήθειας και όχι υποκινούμενη ηθικολογικά.Η Σελήνη λοιπόν σε ένα ωροσκόπιο, συνδέεται με την αυτόματη λειτουργία του εγκεφάλου, όχι με την ευστροφία ή την εξυπνάδα, αλλά με τις αυθόρμητες αντιδράσεις, συνυφασμένες άμεσα με το συναίσθημα.
Η σχέση Σελήνης – υποσυνείδητου δεν αποτυπώνει το βαθύτερο στρώμα των αρχετύπων, αλλά αυτό που αναδύεται στιγμιαία και μόνο.

Όπως με τελειότητα εξέφρασε ο «Shakespeare» στο κορυφαίο έργο του «Τρικυμία», «Είμαστε φτιαγμένοι από την ίδια ύλη που είναι φτιαγμένα τα όνειρα και την εφήμερη ζωή μας, ο ύπνος την τυλίγει».


ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΤΣΩΤΑΣ


Πνευματικά Δικαιώματα 2013 © matsotas.blogspot.gr
Μην αναδημοσιεύσετε το άρθρο χωρίς την έγγραφη άδειά μας.
Το παρόν άρθρο προστατεύεται με τον Νόμο 2121/93.