Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Άγγελος Σικελιανός: "Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον Ήλιο πάνω από την Ελλάδα"!

Μία πύρινη ύπαρξη ανέτειλλε στις 15 Μαρτίου του 1884! Ο Άγγελος Σικελιανός γεννήθηκε στη Λευκάδα για να αφήσει παντοτινά το στίγμα του στον Παγκόσμιο και όχι μόνο στον Ελληνικό Πολιτισμό, για να ξυπνήσει το πυρ του ανέσπερου Ηλιακού μας Φωτός, για να μας υποκινήσει να αναβιβάσουμε τις συνειδήσεις μας και να συνειδητοποιήσουμε τη Δύναμη με τον πιο λυρικό τρόπο: την ποίηση!
Ο Άγγελος Σικελιανός τελείωσε το σχολείο του το 1900 στη Λευκάδα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει Νομική, την οποία δεν τελείωσε ποτέ. Το ενδιαφέρον του ήταν στραμμένο στη λογοτεχνία, στον Πίνδαρο, στους Ορφικούς, στον Όμηρο, στον Πλάτωνα, στον Αισχύλο αλλά και στον Χριστό, στην Αγία Γραφή, στον εσωτερισμό.
Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Σικελιανός ταξίδευε και εστιάστηκε στην ποίηση και στο θέατρο. Το 1907 παντρεύτηκε την Αμερικανίδα Εύα Πάλμερ, η οποία σπούδαζε στο Παρίσι Ελληνική Αρχαιολογία και χορογραφία.

Ο Σικελιανός συνδέεται στενά με τους πνευματικούς ανθρώπους της εποχής του ενώ με το φίλο του Νίκο Καζαντζάκη αφιερώνονται στο Πνευματικό σκοπό και αναζητούν "τη συνείδηση της γης και της φυλής τους". (Πόσο θα ήθελα να ταξιδέψω στο χρόνο για να βρεθώ σε μία συνάθροιση αυτής της παρέας)! Ο Σικελιανός γίνεται γνωστός ως ποιητής με την ποιητική του συλλογή Αλαφροϊσκιωτος, ένα αριστούργημα (κατά τη γνώμη μου) 2000 στίχων!


Το έργο του ποιητή Άγγελου Σικελιανού είναι τεράστιο, όπως ακριβώς και το πνευματικό ανάστημά του! Οραματιστής και ειρηνιστής καθώς ήταν, ένιωσε βαθειά απογοήτευση από το γεγονός ότι η Κοινωνία των Εθνών δεν μπόρεσε να επιβάλλει την ειρήνη και σκέφτηκε να ενώσει όλα τα έθνη της γης σε μια πνευματική κοινωνία με έδρα τους Δελφούς. Το 1927 με τη σύζυγό του διοργάνωσαν στους Δελφούς τις Δελφικές Εορτές, τις οποίες επανέλαβαν το 1930. Η προσπάθεια του ζευγαριού δεν ευοδώθηκε καθώς δεν ένωσε όλους τους λαούς αλλά είχε διεθνή απήχηση.
 
Στο έπος του '40 ο Άγγελος Σικελιανός εκφώνησε στο ραδιόφωνο το "Πανανθρώπινο εμβατήριο της Ελλάδας" ενώ έγραφε συνεχώς για να εμφυχώσει τους μαχητές της Πίνδου αλλά και όλον τον ελληνικό λαό. Στη Γερμανική κατοχή ο Σικελιανός ήταν στρατευμένος στην αντίσταση και εξέδιδε μία εφημερίδα με τίτλο "Ελευθερία". Το 1943 στη κηδεία του Κωστή Παλαμά εκφώνησε το ποιήμα του "Ηχήστε οι Σάλπιγκες" με αποτέλεσμα να ξεσηκώσει χιλιάδες έλληνες σε μία αντικατοχική διαδήλωση μπροστά στα μάτια των γερμανών κατακτητών!
Στον εμφύλιο πόλεμο προπαθήσε να νουθετήσει τους έλληνες, μιλώντας πάντα για το Πνευματικό Φως και την ειρήνη.  Στις 16 Ιουνίου του 1951 ο Άγγελος Σικελιανός έκανε το τελευταίο και μεγαλύτερό του ταξίδι στον Κόσμο του Πνεύματος όπου ανήκε πάντα....

Επειδή οι υποχρεώσεις μου δεν μου άφησαν ελεύθερο χρόνο στις 15 Μαρτίου, απεφάσισα να αναρτήσω σήμερα το αφιέρωμά μου στον Άγγελο Σικελιανό που είναι η ημέρα της Ηλιακής του Επιστροφής (με τη διόρθωση της ημερομηνίας του και προσαρμογής της στο Γρηγοριανό ημερολόγιο).
Ένας τόσο επικός ποιητής σαν τον Άγγελο Σικελιανό δεν θα μπορούσε παρά να ήταν ένας  Κριός! Ωστόσο, εδώ έχουμε Κριό με Σελήνη στον Κριό για ακόμη περισσότερο πυρ! Κι αν δεν χορτάσατε, βάλτε στο παιχνίδι και έναν Ερμή στον Κριό!
Ο Ήλιος του σε έξαρση σίγουρα δικαιώθηκε καθώς ο ποιητής μας είχε επίγνωση της υπόστασής του και αναζητούσε πάντα το νόημα της ζωής, της ύπαρξης, της δημιουργίας και τη θέση του μέσα σε αυτά. Πάντα ήταν εναρμονισμένος με το κέντρο του, ψάχνοντας γενναία τους τρόπους για να συντελέσει στη δημιουργία ενός καλύτερου, ενωμένου κόσμου κάτω από τις πνευματικές αξίες. Όλα αυτά δεν παρέμεναν απλές σκέψεις αλλά μετατρέπονταν σε κραυγή, σε διάθεση για αγώνα και -μέσα από την ποίησή του- σε εμψυχωτικά εμβατήρια! Σαφώς και μιλάμε για ένα άτομο που ήξερε να έρχεται σε επαφή με το συνειδησιακό του κέντρο και ήθελε πάντα να διευρύνει τη συνειδητότητά του.

Μια πύρινη ψυχή αναδύεται μέσα από την πνευματική φλόγα και είναι η Σελήνη του στον Κριό! Η δύναμη, η παρόρμηση, το θάρρος, το ψυχικό σθένος και η ένταση του Κριού είναι ολοφάνερα στην ποίηση του Άγγελου Σικελιανού. Μην ξεχνάμε ότι ο Άγγελος Σικελιανός μπήκε στην αντίσταση και έδωσε μάχες για την Ελευθερία και τα δικαιώματα του ατόμου.

Ο Ερμής στον Κριό του χαρίζει μια γλώσσα "ξυράφι" που δεν φοβάται να λέει τα πράγματα με το όνομά τους.
Η συνόδος του Ήλιου, της Σελήνης και του Ερμή στον Κριό σε τρίγωνο με τον γενναίο και δυνατό Άρη του από τον Λέοντα δείχνουν ότι έχουμε έναν άντρα ειλικρινή, δυναμικό, ακέραιο, πολύ υπερήφανο που εξέφραζε θαραλλέα την άποψή του και ήταν έτοιμος να ξεχυθεί στον αγώνα για να υπερασπιστεί τις ιδέες και τα ιδανικά του.

Το πεντάγωνο του Ερμή του με τη Δήμητρα δείχνει ότι ο Σικελιανός έμμελε να γίνει γνωστός και αγαπητός με το ταλέντο του στο λόγο...

Η ακριβέστατη σύνοδος της Αφροδίτης του Σικελιανού με τον Ποσειδώνα του στον Ταύρο και τα τρίγωνά τους με τον Ουρανό χαρίζουν πλούσια τα ελέη του λυρισμού, του ρομαντισμού, της ευαισθησίας, της ανθρωπιάς, της ενσυναίσθησης που αποπνέουν τα έργα του. Οι εικόνες που μας μεταφέρει ο Σικελιανός είναι σαφείς, δυνατές, ακατάλυτες. Διαπερνούν το συλλογικό ασυνείδητο, έρχονται μπροστά στα μάτια μας και μας συμπαρασύρουν σε ένα ταξίδι στον κόσμο των Ηλυσίων Πεδίων και της Πνευματικής ανέλιξης.
Η διαίσθησή του, η δυνατότητά του να βλέπει μπροστά, τα προφητικά του ποιήματα οφείλονται εν πολλοίς στο χάρισμα που του έδινε η σύνοδος του Πλούτωνα με το Χείρωνα και το τρίγωνό τους με τον Ουρανό. Ο ποιητής μας έκανε δυναμικές βουτιές στα βάθη του συλλογικού ασυνειδήτου για να ανασύρει εικόνες από το μέλλον που αποζητούσαν τη λύτρωση γι αυτό και τις κατέγραφε μέσα στα ποιήματά του, προτρέποντας (με τόσο Κριάρι τι άλλο να κάνει;) τους έλληνες "να σταθούν στη γη τους με το κεφάλι αλύγιστο και ορθό"....

Σημαντική μορφή του Ελληνικού και Παγκόσμιου πολιτισμού καθώς είναι ο Άγγελος Σικελιανός, έχει μια σπουδαία βιογραφία και μια μεγάλη και αξιόλογη εργογραφία. Σε αυτό το αφιέρωμα επέλεξα να δώσω έμφαση στην αστρολογική ερμηνεία του χάρτη του. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές βιογραφίες του λογοτέχνη, ντοκυμαντέρ για τη ζωή του και -γενικότερα- υλικό για να μάθετε περισσότερα γι αυτόν.
Προσωπικά θα ήθελα να κλείσω αυτό το αφιέρωμά μου με τους δικούς του στίχους που θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί για τους Έλληνες και την Ελλάδα του σήμερα. Ένα Κριαρίσιο, δυναμικό απόσπασμα από το επικό αριστούργημα του Σικελιανού "Πνευματικό Εμβατήριο":

«Ομπρός, βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα,

ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από τον κόσμο!

Tι ιδέτε, εκόλλησεν η ρόδα του βαθιά στη λάσπη,

κι ά, ιδέτε, χώθηκε τ’ αξόνι του βαθιά μες στο αίμα!

Ομπρός παιδιά, και δε βολεί μονάχος του ν’ ανέβει ο ήλιος,

σπρώχτε με γόνα και με στήθος, να τον βγάλουμε απ’ τη λάσπη,

σπρώχτε με στήθος και με γόνα, να τον βγάλουμε απ’ το γαίμα.

Δέστε, ακουμπάμε απάνω του ομοαίματοι αδερφοί του!

Ομπρός, αδέρφια, και μας έζωσε με τη φωτιά του

ομπρός, ομπρός κ’ η φλόγα του μας τύλιξε, αδερφοί μου!»

Σμάρω Σωτηράκη

Αν θες να σπουδάσεις αστρολογία κοντά μου από όπου κι αν βρίσκεσαι, μπες στη σελίδα μου πατώντας στο όνομα της Σχολής μου: Uranognosia